Meteen naar de inhoud

Waardplanten ToBRFV

  • door

De Tobamovirussen TMV en ToMV hebben een grote waardplantenreeks, maar hoe zit dat nu bij ToBRFV? Heeft die net als de andere ook een grote waardreeks? Omdat het virus pas recent is ontdekt, is nog niet alles bekend. Echter de gebruikelijke planten zoals tabaksplanten (als toetsplant), andere groentengewassen van de Solanaceae en Petunia zijn onderzocht of deze symptomen danwel drager van het virus zouden kunnen zijn.

Tabaksplanten laten in meer of mindere mate symptomen zien. Wanneer plantsap wordt gecontroleerd op bijvoorbeeld Nicotiana tabaci cv occidentalis, laat deze vlekkerigheid of mottling zien. N.benthamiana vertoont necrotische plekjes 4 tot 7 dagen na infectie waarna de gehele plant in elkaar kan zakken.

Paprika is ook gevoelig voor dit virus maar laat geen symptomen zien; dat wil zeggen, natoetsing met Elisa gaven positieve uitslagen. Bij Petunia en Solanum nigrum (zwarte nachtschade) is dat identiek; geen symptomen, maar wel een positieve Elisa. Symptoomloze planten zijn daarom des te gevaarlijker, ze kunnen het virus overdragen naar de gevoelige tomaat.

Aubergine, aardappel en Datura zijn ook geïnfecteerd maar lijken niet vatbaar te zijn; dat wil zeggen: geen symptomen en kan ook niet worden aangetoond in de Elisa.

Naarmate er meer soorten worden getoetst, zullen we meer te weten komen of er nog meer planten aan de lijst moeten worden toegevoegd. De lijst voor tomatenmozaïekvirus is eveneens verder uitgebreid naar vele bloemgewassen.

Er is recent een rapport van de WUR gepubliceerd waarbij datzelfde onderzoek is aangehaald. Daar wordt verder ingegaan op de hygiene en zaadgezondheid met betrekking tot ToBRFV:

https://www.tuinbouwalert.nl/content/docs/Dossiers/ToBRFV/190323_15138.32_Rapport_WUR_Consultancy_verslag_ToBRFV.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *